Sposób na naleśniki

Przy współpracy z naczynia.olkusz.pl

Przygotowanie słodkich przekąsek nie musi łączyć się z długim pieczeniem ciast i czekaniem aż ostygną. Nie potrzebujemy do tego celu piekarników, skomplikowanych przepisów i bardzo dużej ilości wolnego czasu, ponieważ istnieje wiele szybkich i tanich sposobów na pyszne, słodkie przekąski. Dobrym przykładem są naleśniki, które można przygotować w bardzo krótkim tempie, a dodatkowo nie potrzebujemy do tego celu wielu składników. To między innymi dlatego naleśniki są często przygotowywane na śniadanie i są lubiane przez rodziców, ponieważ smażąc naleśniki, możemy przemycić za ich pomocą sporą ilość owoców, dzięki czemu przekąska będzie o niebo zdrowsza niż ciastka czy czekolada, a przygotowując je w odpowiedni sposób, możemy zadbać także o to, by naleśniki były także znacznie smaczniejsze od ciastek. Co zrobić aby nasze naleśniki były zawsze najlepszej jakości?

Zobacz patelnie do naleśników na naczynia.olkusz.pl

Oczywiście bardzo ważne są proporcje składników, które używamy do ciasta, a także dodatki w postaci powideł, owoców, czy sosów, ale bardzo ważny jest także sam sposób smażenia. Naleśniki przygotowujemy na patelni, lecz należy pamiętać, że dostępne są także patelnie zaprojektowane właśnie z myślą o naleśnikach. Nie jest to zbędny gadżet, bo kto raz usmażył naleśniki na specjalnie stworzonej do tego celu patelni, ten od razu zauważył jaka jest przepaść komfortu w porównaniu ze standardową patelnią. Tym co od razu odróżnia patelnię do naleśników od tej zwykłej jest jej kształt (patelnie do naleśników na naczynia.olkusz.pl). Jest ona bardzo niska i doskonale płaska. To bardzo ważne, ponieważ na tak płaskiej powierzchni jest znacznie mniejsze prawdopodobieństwo przypalenia się ciasta, a w dodatku temperatura rozchodzi się równomiernie, więc ciasto zawsze będzie dobrze usmażone. Patelnia tego typu posiada także bardzo niskie boki, dlatego przewracanie naleśnika na drugą stronę nie stanowi większego problemu nawet dla osoby, która nie ma w tym temacie większego doświadczenia. Warto przy tym pamiętać aby nie wylewać zbyt dużej ilości ciasta na patelnię, ponieważ boki sa na tyle niskie, że można przesadzić i zalać w ten sposób kuchenkę. Bardzo ważną cechą tego typu patelni jest to, że są one wykonane ze stali najwyższej jakości, a to bardzo ważne, ponieważ nie każdy o tym wie, ale patelnie ze złej jakościowo stali mogą negatywnie wpływać na zdrowie poprzez przedostawanie się substancji chemicznych ze stali do potraw. Nie musi się to dziać za każdym razem gdy smażymy naleśniki, ale tego typu chemia może przez pewien okres czasu pozostawać w organizmie, a tego już nie wolno bagatelizować. Dobra stal posiada oznaczenie 18/10 i jest to norma europejska. Tak oznaczona stal posiada w swoim składzie 18% niklu oraz 10% chromu, co skutecznie zabezpiecza ją przed reakcjami chemicznymi. W przypadku patelni do naleśników dodatkową ochronę stanowią także powłoki takie jak teflon. Sam teflon jest zupełnie neutralny dla zdrowia i smaku, a dodatkowo jeszcze bardziej zmniejsza już i tak niskie ryzyko przywierania ciasta. Teflon jest cenioną powłoką również ze względów dietetycznych, ponieważ na patelnie z taką powłoką nie trzeba dodawać dużej ilości tłuszczu, a jeżeli nie spuszczamy wzroku z naleśników to możemy usmażyć je nawet bez dodatku tłuszczu. Należy przy tym pamiętać, że nawet najlepszy jakościowo teflon jest materiałem delikatnym, dlatego nie powinno się skrobać po nim metalowymi sztućcami i szpatułkami, a także lepiej unikać przechowywania patelni jednej w drugiej. Jeśli już musimy to robić to stosujmy specjalne silikonowe podkładki.

Naleśniki są szybkie do przygotowywania, smaczne i mogą być również zdrowe. Nie jest to co prawda którą warto spożywać w dużych ilościach każdego dnia, ale jest ona doskonałą alternatywą dla ciastek, czekolad i batonów. Jeżeli zależy nam na tym aby naleśniki były najsmaczniejsze to przygotowujemy je na dobrej jakościowo patelni. Jako dodatków warto używać owoców, które możemy dodawać same, lub w towarzystwie dżemów czy powideł, a już najważniejsze jest to, aby przy ich przyrządzaniu używać kreatywności.